Активности УГОРС-а од 2015. до 2017. године:
25. September 2017.
RIDE 4 WOMEN у Бањој Луци у организацији Удружења гинеколога и опстетичара Републике Српске
17. June 2019.

Стручни састанак гинеколога и опстетричара Р. Српске са међународним учешћем

У Требињу је 12. и 13. априла одржан стручни састанак УГОРС-а са међународним учешћем. Састанак је окупио 138 учесника – чланове удружења, али и драге госте, почасне чланове удружења из Србије, Федерације БИХ и Аустрије.

Скуп је почео сесијом под називом Постпартална хеморагија. Уводно предавање на тему Масивна обстетричка хеморагија – савремени приступ и третман одржала је проф. др Снежана Ракић, ГАК Народни фронт Београд, нагласивши значај тимског мултидисциплинарног приступа овој акушерској компликацији, а потом је презентовала резултате лијечења постпарталне хеморагије у својој матичној установи. У наставку је доц.др Игор Худић, УКЦ Тузла, говорио о Пренаталним трендовима у Тузланском кантону и презентовао податке из највећег породилишта у БИХ. Анестезиолошки приступ постпарталном крварењу колегама је врло јасно и илустративно предочио др Драган Ракановић, Ургентни центар УКЦРС Б.Лука.
Другу сесију отворио је др Владимир Чанчар, Универзитетска болница Фоча, који је презентовао Хируршке компресивне методе као начин збрињавања масивних постпарталних крварења – приказ случаја, и истакао значај сарадње његове установе, УКЦРС Б.Лука и Хеликоптерског сервиса Републике Српске, захваљујући којима је проведено правовремено и успјешно лијечење пацијенткиње чији је случај приказао.

Тему Постпартално крварење у петогодишњем периоду (2014-2018.) са резултатима лијечења излагале су колеге из УКЦРС Б.Лука, ОБ Др М.Стојановић Приједор, ЈЗУ Болница Св.Врачеви Бијељина и ОБ Требиње. Ова сесија је заокружена представљањем Улоге бабице код постпарталног крварења, коју је презентовала дипл.мед.здр.његе Тамара Стијаковић, УКЦРС Б.Лука.

У наставку су аудиторијум заинтересовале проф. др Весна Ећим Злојутро, УКЦРС Бања Лука предавањем на тему Епигенетика – фетално програмирање и др Данијела Мандић, УКЦРС, Бања Лука Генетски полиморфизам и његов утицај на исход трудноће.
У трећој сесији је ассоц.проф. ПД др Љубомир Петричевић, АКХ, Беч, изложио веома занимљиво и свеобухватно предавање на тему Инфецтионс ин прегнанцy а проблем фор Обстетрициан. Скренуо је пажњу на сцреенинг ГБС инфекције у трудноћи и злоупотребу антибиотика, те презеновао протоколе дијагностике и лијечења вирусних инфекција у трудноћи. Након предавања се развила врло корисна дискусија.

Другог дана састанка одржан је округли сто на тему Наталитет у Републици Српској. Уводним предавањем на тему Демографски процеси и популациона политика у Републици Српској, све присутне је подстакао на размишљање о будућности нашег народа проф.др Драшко Маринковић, Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци. Колеге из УКЦРС Б.Лука, ОБ Др М.Стојановић Приједор, ЈЗУ Болница Св.Врачеви Бијељина и ОБ Требиње, изнијеле су податке из својих установа о Наталитету у десетогодишњем периоду, осврнувши се на смањење укупног броја порођаја у протеклој деценији, повећање броја царских резова и повећање броја трудноћа из метода артефицијалних репродуктивних технологија.

Модератори округлог стола су били министар породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске г-ђа Соња Давидовић, ассоц.проф. ПД др Љубомир Петричевић, АКХ, Беч, проф. др Снежана Ракић, ГАК Народни фронт Београд, проф. др Драшко Маринковић, ПМФ Универзитета у Бањој Луци, проф. др Весна Ећим Злојутро, ГАК УКЦРС Б.Лука, проф. др Александар Стефановић, Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, проф. др Сања Сибинчић, Медицо С, Бања Лука и доц. Др Игор Худић, УКЦ Тузла, који су се сложили да је неопходно залагати се за хитно провођење краткорочних и дугорочних пронаталних мјера и смањење миграција репродуктивне популације, како у Републици Српској, тако и у региону.